viber image 2024 04 20 14 27 39 678

Με το πρόγραμμα σχολικών δραστηριοτήτων «ΟΜΑΔΑ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ» το σχολικό έτος 2023-24 προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε στους μαθητές την τέχνη του λόγου ως άρτια και πρωτότυπη αισθητική δημιουργία, ως μέσο έμπνευσης, πειθούς και αποτελεσματικής επικοινωνίας, ως ορθολογική σκέψη και ως φορέα διαλογικού και δημοκρατικού ήθους.

Σε μια εποχή που έχει μάθει στα νέα παιδιά πως υπερισχύει όποιος φωνάζει δυνατά και όποιος χρησιμοποιεί τη γροθιά του για να απειλήσει, είχαμε χρέος να αναδείξουμε τη σημασία του ορθού λόγου και της λογικής επιχειρηματολογίας.

Αφού συγκροτήσαμε και «δέσαμε» την ομάδα μας με παιχνίδια γνωριμίας, ομαδικότητας και προσωπικής έκφρασης, περάσαμε στο χτίσιμο δημιουργικού λόγου και επιχειρημάτων πάνω σε θέματα της επικαιρότητας όπως ο πόλεμος, οι κάμερες στα σχολεία, η συμμετοχή των μαθητών στην αξιολόγηση των καθηγητών, η αυστηρότητα των ποινών στο σχολείο…

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη στη μία δίναμε το ραντεβού μας με τους εξής συμμετέχοντες μαθητές: ΑΦΟΡΔΑΚΟΥ ΜΙΧΑΕΛΑ, ΑΦΟΡΔΑΚΟ ΜΙΧΑΗΛ, ΒΑΡΔΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ τ.Α., ΒΑΡΔΑ ΙΩΑΝΝΗ, ΓΙΑΛΥΤΗ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟ, ΔΑΒΡΑΔΟ ΓΕΩΡΓΙΟ, ΚΑΦΦΕΤΖΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ, ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟ, ΚΟΥΡΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΚΟΥΤΟΥΛΑΚΗ    ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΜΑΡΑΚΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΜΑΡΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΜΗΝΟΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΡΙΑ, ΜΠΟΥΤΟΥΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝ, ΜΠΡΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΜΠΡΟΚΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ, ΜΠΡΟΚΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΜΠΡΟΚΟΥ ΚΩΝ/ΝΑ, ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ ΜΑΡΙΛΙΑ, ΣΦΥΡΑΚΗ ΜΙΧΑΗΛ, ΦΑΡΣΑΡΗ ΕΛΕΝΗ.

Για ένα μικρό περιφερειακό σχολείο, όπως το δικό μας, που δεν είχε προηγούμενη εμπειρία σε τέτοια πνευματικά αθλήματα, ο στόχος να συμμετάσχουμε στους «6ους Παγκρήτιους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής Τέχνης» που διοργανώνει  ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και την Περιφέρεια Κρήτης, φάνταζε μακρινός και ακατόρθωτος! Κι όμως με την υπομονή και την επιμονή μας καταφέραμε ανάμεσα στα 28 σχολεία και τους 175 διαγωνιζόμενους μαθητές να είμαστε κι εμείς!

Έτσι, το τριήμερο 19-20-21 Απριλίου 2024 οι μαθητές του προγράμματος μαζί με άλλους 140 μαθητές από τα σχολεία του Λασιθίου βρέθηκαν στο χώρο του 1ου ΓΕΛ Ρεθύμνου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, άκουσαν το λόγο συμμαθητών τους καλλιεργώντας τη δεξιότητα της ακρόασης, ξεναγήθηκαν στο χώρο του Μουσείου της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, διασκέδασαν χορεύοντας κρητικούς χορούς αλλά και διαγωνίστηκαν!

Συγκεκριμένα, πήραμε μέρος σε όλα τα ρητορικά αγωνίσματα με τους μαθητές: Γιαλύτη Αρίσταρχο και Μιχάλη Σφυράκη στο αγώνισμα του αυθόρμητου λόγου, Αφορδακό Μιχάλη και Καφφετζάκη Δημήτρη στο αγώνισμα του προτρεπτικού λόγου και Γιαλύτη, Αφορδακό και Σφυράκη στο αγώνισμα των διττών λόγων. Συγχαίρουμε όλα τα παιδιά για την ευπρέπεια που επέδειξαν στη διάρκεια του τριημέρου! Υποστήριξαν τους συμμαθητές τους επιδεικνύοντας συγκινητική ομαδικότητα, ενώ οι διαγωνιζόμενοι κέρδισαν πολύ καλά σχόλια για αυτή την πρώτη εμφάνισή τους!

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για ένα μικρό, περιφερειακό σχολείο να συμμετέχει σε τέτοιες δράσεις και ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΑΝ, τη Σύμβουλο Φιλολόγων Λασιθίου κ.Δέσποινα Βασαρμίδου, τις συναδέλφους φιλολόγους όλων των σχολείων με τις οποίες συμπορευτήκαμε, τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας Καλοκύρη Χρύσα και Στεργιοπούλου Ρόζα που συνόδεψαν τους μαθητές και κυρίως τις οικογένειες των μαθητών που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους σε αυτό το εγχείρημα! Τέλος, ευχαριστούμε τους διδάσκοντες στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Κρήτης «Επιστήμες της Αγωγής-Κριτική Παιδαγωγική κι Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών» για το εργαστήριο που υλοποίησαν μαζί μας στο Μουσείο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ανεξάρτητα από βραβεία και διακρίσεις, εμείς θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε τη ρητορική με τελικό και ουσιαστικό στόχο: Να γίνει κτήμα του κάθε μαθητή ο σεβασμός της αντίθετης άποψης και η δημοκρατική πολιτική έκφραση.

Η συντονίστρια του προγράμματος «Ρητορική και Φιλαναγνωσία»

Διευθύντρια του Γυμνασίου Κριτσάς Άννα Μάμου