viannos
IMG 5012
Μερικές Φωτογραφίες από τους 461 εκτελεσθέντες στο μουσείο του Ολοκαυτώματος

ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΔΕΣ
Κάποτες οι Γερμανοί στρατιώτες εδώ στην Κρήτη την πολύπαθη από τους βάρβαρους αυτούς κατακτητές κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είπαν σε ένα κρητικό χωριό:
-Είμαστε πολύ κουρασμένοι θα θέλαμε να μας φιλοξενήσετε απόψε εδώ στο σπίτι σας να ξεκουραστούμε να φάμε κάτι…
και κάπως έτσι μπήκαν στα σπίτια των κατοίκων του χωριού Άγιος Βασίλειος στην κάτω Βιάννο. Και τότες πήραν θάρρος οι φιλόξενοι και ειρηνικοί κάτοικοι και ο άμαχος πληθυσμός του χωριού ξεγελασμένοι με την ιδέα ότι τάχατες σε αυτούς δεν θα έκαναν αντίποινα οι Ναζί…αλλά τα πράγματα δεν έγιναν έτσι ακριβώς γιατί αφού ξεκουράστηκαν και έφαγαν και ήπιαν οι Γερμανοί στρατιώτες την επόμενη μέρα συνέλαβαν και οδήγησαν στην εκτέλεση και έχυσαν το αίμα των ανθρώπων που τους τάισαν και τους ξεκούρασαν από τους προηγούμενους φόνους των άλλων χωριών της Βιάννου: νήπια, παιδιά, άντρες και γυναίκες!
Τα καμμένα χωριά της Βιάννου! το δεύτερο μεγάλο ολοκαύτωμα μετά τα Καλάβρυτα και ειδεχθές έγκλημα κατά άμαχου Ελληνικού πληθυσμού από την κατοχή της ναζιστικής Γερμανίας. Γιατί;
Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ
Ω φιλτάτη πατρίς, ω θαυμασία
(οφειλόμενη σε θαύμα κατά τη βιβλική σημασία)
Συ μου έδωκας την πνοήν, και συ τον ύμνον δέξου:
ποτέ δεν σε ελησμόνησα, ποτέ, αλλά ευτυχής ή δύστηνος
όταν το φως επλούτει τα βουνά και τα κύματα
σε εμπρός των οφθαλμών μου πάντοτες σε είχον
και συ όταν τα ουράνια ρόδα με το αμαυρότατον πέπλον
σκεπάζη η νύκτα, συ είσαι των ονείρων μου
η χαρά η μόνη…
Α.ΚΑΛΒΟΥ,1η ΩΔΗ, ΓΕΝΕΥΗ 1823 αλλά και 14 Σεπτ 1943!
Τόσο αδύναμοι ένιωθαν οι Γερμανοί κατακτητές απέναντι στην Κρητική αντίσταση που τιμωρούσαν παιδιά γέρους και άμαχους για να κάμψουν το ηθικό των αγωνιστών που λεύτεροι στα βουνά συνέχιζαν τις μάχες.


Την ημέρα που οι ορθόδοξοι Έλληνες εορτάζουν την παγκόσμια ύψωση του τίμιου και ζωοποιού Σταυρού ύψωσε αντίθετα το θανατηφόρο του πρόσωπο παγκόσμια άλλη μια φορά ο ναζισμός!
461 καντήλια με το όνομα του κάθε εκτελεσθέντος διασώζονται αιωνίως στο φως της θυσίας για την ελευθερία μέσα στο μνημειακό ναό των Αγίων Πάντων στα Αμιρά της κάτω Βιάννου.
Στο πλαίσιο των Διδακτικών Επισκέψεων και με τη μεγάλη εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου στις ακόλουθες μέρες σύσσωμο το Γυμνάσιο της Κριτσάς πραγματοποίησε ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ αλλά συνάμα και βιωματική προσέγγιση της ιστορίας του τόπου μας κι επομένως ένα βήμα παραπέρα στην φιλότιμη προσπάθεια όλων εκπαιδευτικών και μαθητών να κατακτήσουν το πολυτιμότερο γνώρισμα ενός υπεύθυνου πολίτη και δημοκρατικού που να έχει ξεκάθαρη την εφηβική αλλά και την εθνική του ταυτότητα κι έτσι η μάθηση έλαβε χώρα στον ιερό χώρο αυτής της θυσίας για την πίστη την πατρίδα που μετουσιώνεται στον διαρκή αγώνα για ατομική και εθνική ελευθερία. Και κάπως έτσι πάλι λάβαμε όλοι το ξεκάθαρο μήνυμα απο αυτά τα αθώα αίματα πως είμαστε ανεξάντλητα πλούσιοι με τέτοια παρακαταθήκη με τέτοια πνευματική προίκα γιατί όντως θέλει νεκροί χιλιάδες…ο αγώνας τούτος στον τόπο τούτο.


Περιγέλασαν οι πρόγονοί μας το θάνατο με τη σιγουριά της νίκης που θα φέρνε το αίμα τους . Άοπλοι και όμως ιδού νικητές!! Όπως πιάστηκε ο Θάνατος στο θεϊκό αγκίστρι του Τίμιου Σταυρού και νόμισε πως κατάπιε και τον Χριστό αλλά ηττήθηκε οικτρά και ταπεινώθηκε παρά τα φαινόμενα που πάντοτε απατούν τους αδίκους από την Ανάσταση του Θεανθρώπου ανοίγοντας τους ουρανούς σε όλους όσοι θα αγωνιστούν τον αγώνα τον καλό στο όνομά Του. Ναι μεν κατάπιε Τη Ζωή την ίδια όπως έτσι ανάλογα και άλογα και παράλογα και ο ναζισμός νικήθηκε και διασύρθηκε παγκοσμίως και αιωνίως την ίδια ώρα που έσφαζε και ρήμαζε με μανία στα ολοκαυτώματα του κόσμου κάνοντας το εφιαλτικό του πρόσωπο αναγνωρίσιμο μια για πάντα στους λαούς της Γης!
Προσοχή και επαγρύπνηση χρειάζεται όμως γιατί ο όφις έχει κρατήσει δηλητήριο και για τις επόμενες γενιές αν λησμονήσουν τις λαμπρές θυσίες και τους ιδρώτες και τα αίματα των προγόνων που δε ζητούν εκδίκηση αλλά ούτε και εκδίκαση καν και αποζημίωση παρά την αιώνια δικαίωση από τον μόνο δικαιοκρίτη του σύμπαντος! Κι ας ονειρεύονται πως όλα τα ανεπίστρεφα συγχωρούνται και διαγράφονται όπως κακώς εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της Δ μετά την διάλυση του Γ΄ Ράιχ διαγράφοντας ευθύνες σχεδόν ολότελα για λόγους πολιτικούς και οικονομικούς προς το δικό τους συμφέρον…η ιστορία όμως είναι αμείλικτη και απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά η Ελευθερία μας που καλούμαστε με σκέψεις και λόγους και συγγράμματα και έργα άξια εκείνων που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα όχι μόνο ελεύθεροι αλλά και περήφανοι για τις θυσίες τους και οι εχθροί μας πάντοτε ντροπιασμένοι για τις τέτοιες κατ’ επανάληψη συμπεριφορές που αποτελούν. και διεθνή εγκλήματα πλέον σήμερα.
ΠΗΓΗ: ΔΡΑΜ 2022 Μ.ΤΣΑΚΙΡΑΚΗΣ,τ.ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΡΗΤΩΝ ΘΕΟΛΟΓΩΝ,ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΗΣ